Ülkemizin genellikle Güney Ege ve Akdeniz kıyılarını üreme alanı olarak seçen Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağaları, beslenme amacıyla Kuşadası Körfezi’ne de gelmektedir.
Uzun yıllardan sonra ilk kez Kuşadası Davutlar Sahili Özçelik sitesi önündeki kıyıya, gece saat 10.30’da karaya çıkarak yumurta bırakan Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağası bölge halkını sevince boğdu. Gece saat 10.30’da Grand Belish Hotel ve Özçelik sitesi sahilinde karaya çıkan Carettayı gören bölge sakinleri, yumurtlamayı izlemek isteyince büyük bir karmaşa yaşanmış. Daha sonra olay yerine gelen Davutlar Belediyesi zabıta ekipleri tarafından meraklı kalabalık uzaklaştırılmaya çalışılmış. Bölge sakinlerinin yoğun ilgisi ve çakan flaşlardan bir süre strese giren Caretta, 40’a yakın yumurta bırakarak, yuvayı kapatıp tekrar denize yönelmiş.
Duyarlı vatandaşlar tarafından EKODOSD derneğine gelen ihbarla, Kuşadası DKMP Mühendisi Erdinç KUTSAL’la birlikte, EKODOSD ekibi olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Gece yapılan araştırmalarda yumurtaların tam olarak yeri tespit edildi.
DKMP Şube Müdürü Mehmet UZUNER, Mühendisleri Erdinç KUTSAL ve H.Işıl AKAT, Davutlar Belediyesi ekibi, Davutlar Jandarma Karakolundan görevli bir ekip ve EKODOSD ekibi alanda 2. Bir koruma bandı oluşturdu.
Yumurtaların olduğu bölgede turizm tesisleri ve yazlık sitelerin yoğun olması nedeniyle bir uyarı ve bilgilendirme tabelası dikildi.
Yuvasını açma-kapama ve yumurta bırakmadan yorgun düşen carettaların, bu gibi durumlarda kesinlikle rahatsız edilmemesi gerekir. Rahatsız edilen bu canlılar bazen strese girerek yumurtalarını bırakmadan denize geri dönmektedir.
Kuşadası sahiline çıkan Carettanın bıraktığı yumurtalardan, 45-50 günlük kuluçkadan sonra Eylül ayının ilk haftalarında yavruların çıkmasını bekliyoruz. Derneğimiz ve DKMP yuvayı sürekli gözetim altında tutacaktır. Yavrular yumurtadan çıkmaya yakın günlerde kıyıda gece nöbetleri tutulacaktır. Nesilleri tehlikede altında bulunan bu carettanın Kuşadası sahilini tercih etmesi bizleri çok sevindirmiştir. Kuşadası kıyı ekosistemi için çok büyük zenginlik olduğunu düşünüyoruz.
Bu konuda bölge sakinlerinin dikkatli olmasını, bu tür olaylarda kıyıya çıkan bu canlıların rahatsız edilmemesi ve yumurtalarını stressiz bir ortamda bırakmaları için duyarlılık gösterilmesini ve acilen EKODOSD derneği ve Kuşadası DKMP'lara haber verilmesini rica ediyoruz.
Carettalar konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan yazlıkçılar, yuva yanına dikilen tabela sayesinde yeterli bilgiye kavuşacaklarını düşünüyoruz.



